Kan ik voor alle luchtvaartmaatschappijen een claim indienen?

In principe geldt de Verordening 261/2004 alleen binnen de Europese Unie. Om aanspraak te maken op een compensatie moet uw vlucht aan één van de onderstaande voorwaarden voldoen;

  • Uw vliegreis begint in een lidstaat van de Europese Unie*, Zwitserland, Noorwegen of IJsland.

  • Uw vliegreis begint buiten de Europese Unie maar u vliegt naar een lidstaat van de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen of IJsland én u vliegt met een Europese vliegmaatschappij.

Een aantal voorbeelden:

Voorbeeld 1:
U vliegt met American Airlines van Amsterdam naar New York, en heeft meer dan 3 uur vertraging door toedoen van de luchtvaartmaatschappij.

Heeft u recht op compensatie?
Ja, in deze situatie valt de luchtvaartmaatschappij onder de Europese Wetgeving, omdat deze vertrekt in een lidstaat van de Europese Unie (Nederland).

Voorbeeld 2:
U heeft een ticket gekocht bij KLM voor een vlucht vanuit New York naar Amsterdam. De vlucht wordt uitgevoerd door de Amerikaanse partnermaatschappij van KLM, Delta Airlines. De aankomstvertraging bedraagt meer dan 3 uur.

Heeft u recht op compensatie?
Nee, in deze situatie valt de luchtvaartmaatschappij niet onder de Europese Wetgeving, omdat deze vertrekt van buiten de Europese Unie en Delta Airlines is geen Europese vliegmaatschappij. De uitvoerende luchtvaartmaatschappij is uiteindelijk de verantwoordelijke partij, en dit staat los van de maatschappij waarbij u uw ticket heeft geboekt.

Voorbeeld 3:
U gaat met Emirates op vakantie naar Indonesië, en vliegt van Amsterdam naar Dubai, en met een aansluitende vlucht naar Jakarta. U mist echter de vlucht naar Jakarta, omdat de eerste vlucht 2 uur is vertraagd. Hierdoor komt u na omboeking 7 uur later aan in Jakarta.

Heeft u recht op compensatie?
Ja, in deze situatie heeft u recht op compensatie omdat Emirates, ondanks dat het geen Europese luchtvaartmaatschappij is, vertrekt vanuit een Europese lidstaat. Stel dat u op de terugreis met Emirates uw overstap in Dubai weer mist, en daardoor langdurig vertraagd bent, dan heeft u geen recht op compensatie. U bent namelijk dan niet vanuit de Europese Unie vertrokken, maar vanuit Indonesië en u vliegt met een niet-Europese luchtvaartmaatschappij. Stel dat dezelfde reis zou worden uitgevoerd met KLM, dan heeft u wel recht op compensatie.

Heeft u met een maatschappij gevlogen waarvan u niet zeker bent of dit een Europese luchtvaartmaatschappij was, kijk dan even hier om te kijken of de maatschappij er tussen staat. 

Heeft u een situatie meegemaakt die niet beschreven is maar waarop u toch graag antwoord wilt, neem dan
contact met ons op. We lichten het graag nog eens toe.

 

 


* Landen van de Europese Unie:
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland), Zweden.

Controleer uw vlucht!

Is uw vlucht meer dan drie uur vertraagd, geannuleerd of overboekt, vul dan uw vluchtgegevens in en controleer direct of u recht heeft op een compensatie!

In een paar minuten geregeld Geen administratiekosten Geen succes, geen kosten